Actualizat: 7 ianuarie 2025
În orice comunitate online sau în lumea reală, este firesc să ai păreri diferite. Cu toate astea, atunci când vine vorba de subiecte care îți pot afecta siguranța sau sănătatea, dorim să utilizăm un set comun de reguli, bazate pe fapte demonstrate. Tocmai de aceea, depunem eforturi pentru a combate dezinformarea de pe TikTok, pentru a te menține conectat la realitate și pentru a te anunța atunci când identificăm conținut care este (sau nu este) autentic. Cu ajutorul acestui ghid, poți afla mai multe despre regulile, instrumentele și tacticile care te vor ajuta să te bucuri de experiențe de încredere pe TikTok și dincolo de acesta.
Regulile comunității noastre interzic dezinformarea în aspecte ce țin de sănătate, alegeri electorale, schimbări climatice și multe altele. Atunci când conținutul încalcă aceste reguli, îl eliminăm sau îl facem să fie neinteligibil pentru fluxul Pentru tine, după cum este evidențiat în politicile noastre (află mai multe despre politicile noastre aici). Indiferent de intenție, în cazul dezinformării, vom lua măsuri. Politicile noastre se aplică atât pentru „dezinformarea” intenționată, cât și pentru dezinformarea dăunătoare care poate nu a fost distribuită cu scopul de a induce în eroare oamenii.
Pentru a ne asigura că deciziile noastre de moderare sunt corecte și de actualitate, colaborăm cu parteneri care verifică acuratețea faptelor, care evaluează dacă informațiile sunt adevărate, false sau neverificate. Dacă vezi dezinformări care pot încălca regulile noastre, te rugăm să le raportezi.
Atunci când luăm măsuri care vizează conținutul tău, te vom anunța printr-o notificare în căsuța de mesaje primite din pagina „Starea contului” din Centrul de siguranță al aplicației tale. De asemenea, poți depune o contestație în cazul în care consideri că decizia de moderare este una greșită. Atunci când raportezi dezinformări, poți urmări rezultatul raportului în pagina „Registru de rapoarte” din Centrul de siguranță.
Atunci când evaluezi ceva ce ai văzut online, un prim pas bun este să verifici dacă contul sau conținutul este autentic. Este această persoană, acest videoclip sau conținutul audio ceea ce pare a fi?
Există indicii în cadrul TikTok care te pot ajuta cu acest proces. Deși formularea exactă poate varia în funcție de locul în care locuiești, mesajul general este același. De exemplu, fii foarte atent la:
Dacă încerci să distribui conținut ce conține afirmații neverificate, îți putem solicita, de asemenea, să „verifici postarea înainte de a o distribui” – în special în cazul situațiilor de urgență și a evenimentelor în curs de desfășurare. Acest lucru ne ajută să împiedicăm diseminarea dezinformării.
Totuși, ar trebui să analizezi critic în continuare conținutul care este verificat – și să raportezi potențialele dezinformări pentru ca echipa noastră să le poată analiza.
*Aspectul exact al acestor etichete poate să difere în funcție de țară. Află mai multe.
Pentru a depista dezinformarea, este util să știi ce se întâplă în lumea reală. Colaborăm cu experți și cu organizații care se ocupă cu verificarea faptelor din întreaga lume, pentru a-ți putea furniza informații de încredere. Pe TikTok, oferim funcții care te pot ajuta să găsești surse de încredere. Consultă bannerele informative atunci când vizionezi sau cauți conținut care poate fi asociat cu dezinformarea, cum ar fi:
De asemenea, pentru a afla mai multe despre subiecte precum literatură, știință, tehnologie, inginerie și matematică, poți consulta comunități sau fluxuri TikTok precum #booktok, #learnontiktok , și #STEM– deși ar trebui să fii în continuare atent la verificarea conținutului media atunci când treci prin ele. Află mai multe.
Colaborăm mereu cu creatori, experți și autorități locale pentru a spori interacțiunea cu conținutul educațional care ne învață cum să depistăm dezinformarea din mediul online, deoarece identificarea conținutului verificat pe TikTok reprezintă doar un pas în acest sens.
Sfaturile de mai jos din partea expertului în competențe mediatice, MediaWise, te pot ajuta să diferențiezi informațiile adevărate de cele false, oriunde în mediul online.
Afirmațiile îndrăznețe ne pot induce în eroare sau manipula, așa că, înainte de a distribui sau crede ceva ce ai văzut în mediul online, oprește-te puțin și întreabă-te:
Cine a postat?
Au sens faptele expuse?
Conținutul furnizat în cadrul acestui ghid are strict scop informativ și educațional.