Dolandırıcılık

Güncellendi: 18 Aralık 2024

Çevrimiçi dolandırıcılıklar nedir?

Çevrimiçi dolandırıcılıklar, internet üzerinden gerçekleşen sahtekârlık veya hile eylemleridir. Bu dolandırıcılık eylemleri genellikle bir parasal kazanç için birilerinin istismar edilmesine dayanmaktadır ancak bu eylemlere bir kişinin kişisel bilgilerini ele geçirmeye çalışan bir dolandırıcının faaliyetleri de dâhildir. Bu kişisel bilgiler arasında kimlik numaraları, hesap giriş bilgileri, adresler, doğum tarihleri, e-posta adresleri, telefon numaraları ve şifreler yer alır.

Topluluk Kurallarımızda belirtildiği gibi topluluğumuzun üyelerine karşı dolandırma veya aldatma girişimlerine izin vermiyoruz. Sürekli ihlal gerçekleştiren kullanıcıların hesapları yasaklanabilir.

Çevrimiçi Dolandırıcılıklara Dikkat Edin

Teknoloji geliştikçe dolandırıcılık taktikleri de gelişmektedir. Çevrimiçi dolandırıcılıkları tespit edebilmek, finansal kayıplara ve potansiyel zarara karşı kendinizi korumanız için oldukça önemlidir. Bir şeyin meşru olup olmadığı konusunda şüpheye düşerseniz her zaman özgün, resmî ve doğrulanmış bir kaynakla kontrol edin (ör. bilinmeyen ve potansiyel olarak şüpheli bir bağlantıya tıklamak yerine bir arama motoru yoluyla resmî web sitesine gidin).

En yayın dolandırıcılık biçimleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Gerçekçi olmayan kazanç dolandırıcılıkları
  • Ücretsiz para dolandırıcılıklarında nakit, sahte senet, dijital para, oyun sanal paraları, kripto para vb. teklif edilir ve genellikle kullanıcının "idari ücret" yoluyla dolandırılması ya da kişisel bilgilerinin çalınması amaçlanır. Bu tarz dolandırıcılıklarda dijital para birimi veya kripto para hediyelerinin ünlüler tarafından destekleniyor gibi görünmesini sağlamak için sentetik veya manipüe edilmiş medyalar kullanılabilir.
  • Ücretsiz mal ve hizmet dolandırıcılıklarında kullanıcılara; kuponlar, mağaza kredisi, hediye kartları, telefonlar, video yayını hizmetleri, sahte belgeler, çalınmış veya sahte finansal bilgiler vb. gibi ücretsiz mal ve/veya hizmetler elde etme sözü verilir ve bu genellikle kullanıcıdan bir "idari ücret" almak veya kişisel bilgilerini çalmak içindir.
  • Mobil oyun dolandırıcılıklarında ücretsiz veya çok düşük fiyata oyun içi ögeler teklif edilir. Bunu genellikle bir web sitesini ziyaret etmeye veya bir bağlantıya tıklamaya yönelik talimatlar takip eder. Bu durum çoğu zaman kullanıcıların hesap kaybı, oyun sanal parası kayıpları veya maddi kayıplar yaşamalarına neden olur.
  • Ponzi veya piramit sistemleri
  • Ponzi sistemi az riskle yüksek getiri taahhüdünde bulunan bir yatırım dolandırıcılığıdır. Sonradan yatırım yapanlardan alınan paralar yoluyla ilk yatırım yapan kişilere getiri üretmektedir.
  • Piramit sistemi, sürdürülemez veya hileli bir iş modelinin kullanıldığı hiyerarşik bir ağ pazarlamacılığı düzenine dayalı bir yatırım dolandırıcılığıdır.
  • E-dolandırıcılıklarda kullanıcılar aldatılarak farkında olmadan kişisel bilgilerini vermeye gönüllü olur. Bu dolandırıcılık faaliyetleri çoğu zaman meşru bir firmayı temsil ediyor gibi görünen hileli web siteleri, e-postalar veya metinler yoluyla gerçekleştirilir.
  • Bireyler, lisanslı bir faizci olduklarını iddia ederek ve mağdurları kredi masrafı için bir "depozito" ödemeye ikna ederek kredi dolandırıcılıklarının ve kullanıcıların borç geri ödeme sistemlerine kaydolmalarının sağlandığı dolandırıcılıkların sürüp gitmesini sağlar. Depozitonun transferi sonrasında bu dolandırıcılara ulaşmak imkânsız hale gelir. Dolandırıcılar kişisel bilgiler de isteyebilirler ve bu bilgileri daha sonra daha fazla ödeme için mağdurlara şantaj yapmak üzere kullanabilirler.

Çevrimiçi dolandırıcılıklarla ilgili olarak nasıl destek alınır?

Sizin veya tanıdığınız birinin, çevrimiçi dolandırıcılıkları tespit etme hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa ülkenizdeki çevrimiçi güvende kalma hakkında daha fazla bilgi için iletişime geçebileceğiniz yerel kuruluşları bulmak üzere aşağıdaki kaynaklarımızı inceleyin.

Daha fazla bilgi edinin

TikTok platformunda şüpheli aktiviteyle karşılaşırsam ne yapmalıyım?
  • Birisinin hesabınıza erişmiş olabileceğini düşünüyorsanız veya sahtekârlık ya da dolandırıcılık olabilecek herhangi bir şüpheli içerik görürseniz hemen müdahalede bulunabilmemiz ve platformu topluluğumuz için güvenli tutmaya devam edebilmemiz için lütfen bunu "Sahtekârlık ve Dolandırıcılık" başlığı altında bildirin. Potansiyel dolandırıcılıkları bildirmek, gelecekteki girişimlerin önlenmesine ve başkalarının korunmasına yardımcı olur. Bildirme hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
  • TikTok Shop'ta alışveriş yaparken şüpheli bir aktivite veya ekleme görürseniz lütfen uygulama içinde aktiviteyi bildirin. Şüpheli eklemeler "Dolandırıcılık veya Sahtekârlık" olarak bildirilebilir. Eylemleriniz, TikTok'ta güvenli ve olumlu bir deneyim oluşturma taahhüdümüzü yerine getirmemize yardımcı olacaktır.
Hesabımı nasıl güvende tutarım?
  • TikTok çalışanı gibi görünen dolandırıcılara dikkat edin
  • Hiçbir zaman doğrudan mesaj ya da e-posta yoluyla şifrenizi istemeyiz. TikTok'u temsil ettiğini iddia eden birinden bir e-posta alırsanız e-posta adresini kontrol edin ve e-postayı açıp yanıtlamadan önce adresin @tiktok.com ile bittiğinden emin olun.
  • Her zaman tetikte olun
    • Dolandırıcılık amacında veya kötü niyetli olabileceği için bilinmeyen bağlantılara tıklamaktan ya da bilinmeyen ekleri açmaktan kaçının. Bir işlem yaparken URL'yi dikkatle inceleyerek sitenin meşruluğunu her zaman doğrulayın.
  • Hesabınızı ve bilgilerinizi koruyun
  • Büyük ve küçük harflerden, rakamlardan, sembollerden ve kelimelerden oluşan güçlü şifreler oluşturun. Şifrelerinizi hatırlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bir hatıranızla ilişkili olan ve bir ifade oluşturan kelimeler kullanın: ör. KasarliTOSTyedim@8AM!
  • Kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının. Bilgisayar korsanları, şifrelerinizi kırmak ya da güvenlik sorularını aşabilmek için de kişisel bilgilerinizi kullanabilirler. Ek güvenlik katmanı olması için 2 kademeli doğrulamayı etkinleştirin.
    • Kişisel bilgiler arasında şunlar yer alır:
      • Herkese açık olmayan kişisel telefon numaraları ve ev adresleri.
      • Banka hesapları ve kredi kartı numaraları gibi finansal bilgiler ve ödeme bilgileri
      • Kullanıcı adları ve şifreler veya Tek Kullanımlık Şifre (OTP) gibi giriş bilgileri
      • Pasaportlar, devlet tarafından verilen kimlikler ve sosyal güvenlik numaraları gibi kimlik belgeleri, kartlar veya numaralar.
TikTok'ta Gizlilik ve Güvenlik hakkında daha fazla bilgiye nereden ulaşabilirim?
  • Gizlilik ve Güvenlik bölümünde daha fazla Güvenlik Merkezi kaynağı görün veya daha fazla bilgi için Gizlilik Merkezimizi ziyaret edin.
  • ABD'de Verilerin Korunması hakkında daha fazla bilgiye buradan erişebilirsiniz.
  • Çevrimiçi güvenliğinizi artırmak hakkında daha fazla bilgi edinmek için #becybersmart kampanyamıza göz atın.

Sorumluluk Reddi

Bu sayfada sunulan içerikler yalnızca bilgilendirme ve eğitim amaçlıdır.